Fiskeskolen: Uerjakt langt til havs (S03E01)

I første episode av Fiskeskolen stryker John Ivar Askevold og Endre Hopland til havs på jakt etter den dyptlevende og velsmakende ueren.

 I Norge finnes det fire uerarter, tre i Sebastes-slekten (vanlig uer, lusuer og snabeluer) og en i Helicolenus-slekten (blåkjeft). I det kommersielle fisket skilles det sjelden mellom artene, der faller alt innunder uer-kategorien. 

Det er likevel den vanlige ueren som blir størst og som det høstes mest av. Dette har faktisk ført til at arten er truet, og et totalforbud mot fiske er innført nord for 62 grader. Unntaket er perioden 1. juni til 31. august. I sommermånedene er det lov å fiske uer med jukse og med stang. Faststående redskap er ikke tillatt.

Sør for 62 grader er det derimot lov å fiske uer hele året, og det er her, nærmere bestemt i havet utenfor Askvoll i Sogn og Fjordane, at denne første episoden av Fiskeskolen er spilt inn. John Ivar og Endre fisker i noen bratte kanter mange nautiske mil fra land, da det vanligvis er i slike habitater ueren trives.

Utstyret det fiskes med i denne episoden finner du i oversikten under artikkelen.