Fiskeskolen: Tunge tak på dypet (S03E02)

I andre episode av Fiskeskolen har John Ivar Askevold og Endre Hopland tatt turen inn i en dyp vestlandsfjord på jakt etter spisskate.

 

Med utseende som en stealth fighter og en kjeft som enkelt inhalerer en kilosfisk, glir spisskaten sakte og majestetisk langs bunnen i de dype fjordene våre, fra sør i Hordaland til nord i Trøndelag. Arten lever dypt, vanligvis mellom 200 og 500 meter, men innimellom også både grunnere og dypere. Den jakter også helt nede ved bunnen, vanligvis på leire- og mudder.

Å fiske målrettet etter spisskate krever vanligvis litt planlegging, selv om en selvsagt kan være heldig å snuble over et eksemplar. Slakke skråninger med innslag av leire på pluss/minus 300 meters dyp er et godt sted å begynne. Det anbefales også på det sterkeste å dregge opp, enten manuelt eller med iPilot. Dette er nemlig jevnt over et fiske som forbindes med mye venting.

Fiskeskolens utsendinger fisker glidende med slep og hel/halv agnfisk når de er på jakt etter spisskate. Begge deler funker strålende til dette fisket, og det er egentlig mengden agntyver og åtseletere i dypet som avgjør hvordan du vil egne.

Utstyret det fiskes med i denne episoden finner du i oversikten under artikkelen.