Fiskeskolen: Slik får du fisk fra land i sommer (S03E04)

I fjerde episode av Fiskeskolen lar John Ivar Askevold og Endre Hopland båten ligge, og reiser i stedet ut med kastestenger for å fiske med agn fra land i sjøen.

 

Kystmeite er fellesbetegnelsen på det å fiske med naturlig agn fra land i sjøen. Dette er et lavterskelfiske som alle får til, og her legges det også opp til at nybegynnere og ikke minst barn skal kunne få en god introduksjon til verdens fineste hobby.

I denne episoden fiskes det på grunt vann, nærmere bestemt fem til 25 meter. Bunnen består stort sett av sand, skjell og finere grus, og det fiskes nedover i e skråning mot dypere vann. Dette er typiske steder der fisk av mange forskjellige arter og størrelser trives.

På dagtid domineres slike fiskeplasser gjerne av knurr, torsk og diverse flyndrearter, men når det kveldes kommer gjerne hvitting, hyse, lange, piggskate og småhai sigende fra dypere vann. Det finnes derimot ingen fasit på hva en kan få og når på døgnet det nappe, og det er nettopp dette som gjør kystmeite så fascinerende.

Kystmeite er ellers et stasjonært fiske, der stengene stort sett fisker av seg selv med frikoblet spole. Det vil si at det går an å gjøre andre ting mens en fisker. Dette er praktisk når en fisker med barn, som ofte går fort lei og vil leke eller gå på oppdagelsesferd.

Dette åpner kystmeitet i stor grad opp for, og i en læreprosess er dette veldig vikti. La barna få være barn, også på fisketur. Og når en fisk finner agnet der ute, og det runner på snellen, da er det bare å rope på ungene igjen. Straks det er action er nemlig interessen tilbake igjen. Det er nærmest en naturlov.

Utstyret det fiskes med i denne episoden finner du i oversikten under artikkelen.