Enorm havål på Lightjigger – Artur knuste norgesrekorden

Askøy-mannen Artur Klavins glemmer ikke natten til 22. august 2021 med det første. En havål på 36,2 kilo har den effekten på folk.

 

Av: Endre Hopland

– Dette kommer jeg nok aldri til å toppe. Denne fisken vil antagelig være høydepunktet i fiskeminneboken min for alltid, sier en rimelig fornøyd Artur Klavins, etter at han landet en havål på hele 217 centimeter og 36,2 kilo i en mørk fjordarm utenfor Bergen natt til søndag.

 Havålen er en av de aller sterkeste fiskene vi har i våre kalde, norske farvann. Det faktum at den vokser seg svær, jakter kystnært på nattestid og ikke minst er en glupsk skapning med skikkelig matvett, gjør arten på mange måter til det perfekte målet for en stangfisker som er ute etter en skikkelig utfordring.

Det er ikke en veldig stor prosentandel av de som fisker her til lands som går målrettet etter havets anakonda, men for Artur Klavins´ del er seinsommeren og høsten som høytid å regne. Det er nemlig da en har best muligheter til å komme i kontakt med de store.

– Havålen har alltid fascinert meg. Jeg husker jeg leste om den i gamle fiskeblader for snaue ti år siden, og drømte om å få en. Og så var en kar som heter Endre som fisket havål lokalt, og som ga meg inspirasjon til å prøve etter arten, forteller Klavins.

Seks over 20

For rundt syv år siden begynte han å fiske i døgnets mørke timer. Det fikk han raskt sansen for.

– Det er en helt spesiell stemning å være ute i havgapet på seinsommer- og høstnettene, og sitte å vente på å få kontakt med en tøff, sterk og potensielt gigantisk fisk. Dette har jeg holdt på med hver eneste høst siden, sier han.

For rundt fem år siden, etter at mange havåler var landet, begynte Klavins å drømme om fisk på over 20 kilo. Tre år senere var drømmen en realitet. Bak denne prestasjonen lå det mange timer med fiske, mye nytilegnet kunnskap og erfaring, en god porsjon blanking og nedturer og til slutt den etterlengtede suksessen.

– Siden den gangen har jeg fått seks åler over 20 kilo, og det er jeg veldig fornøyd med. Men en vil jo alltid vil ha noe større. Området jeg fisker i huser mange store fisker, og det er lenge siden jeg begynte å drømme om den over 30 kilo, gliser Klavins.

Denne helgen hadde Klavins med seg likesinnede fiskevenner fra Kristiansand på jakt etter havålen. De lyse timene lørdag ble brukt etter langt mindre arter enn havål, blant annet brisling som for øvrig ble Askøy-mannens art nummer 100 på stang i Norge. Da mørket falt på reiste Klavins, Stewen Dale og Marit Kristine Huse ut til en av godplassene, og det tok ikke lang tid før det var action på makrellagnene som ble servert.

Bom fast

– Været var perfekt, men fullmånen bekymret meg litt. Jeg har ofte hatt dårlig havålfiske når det er fullmåne. Denne gangen gikk det heldigvis ikke slik. Vi fisket fra oppankret båt, på 45-50 meters dyp, og etter bare 20 minutter tikket det av sted. Marit tok Spiraljiggeren, og ikke lenge etter var den første havålen i båten. Åtte kilo og ny art, forteller han.

Klavins fisker havål fra både båt og land, og fra båt er det alltid en Prey Spiraljigger og en Prey Lightjigger Spiral som er i aksjon. Når han har gjester med seg låner han vekk Spirlajiggeren, og fisker med Lightjiggeren selv. Og det var her det ble action da klokken gikk mot midnatt. Da hadde gjestene landet ytterligere en havål på tolv kilo, samt mistet en veldig tung fisk.

– Det begynte å tikke forsiktig ut på Lightjiggeren. Jeg satte tilslaget, men der var det bom fast. Jeg kjente at fisken var på, men de første minuttene hadde jeg ikke en sjanse til å løfte den fra bunnen, sier Klavins.

Litt etter litt, og bare noen centimeter om gangen, begynte fisken å stige. Den var helt rolig, men veldig tung.

– Tom for ord

– Jeg har kjent en del havål på stangen før, men denne var alvorlig tung. Mye tyngre enn noen andre jeg har hatt kontakt med før. Jeg hadde en god følelse på at dette kunne være pers om den var korrekt kroket, forteller han.

Halvveis oppe i sjøen snudde fisken og gikk rolig nedover igjen. Helt til bunns. Klavins fikk presset den opp igjen, men det hele gjentok seg. Først på tredje forsøk, og etter mye om og men med en alt for liten håv, kunne fisken sikres og løftes om bord. Da ble det stemning.

– Jeg har ventet lenge på denne dagen, og har hatt med med 45-kilosvekten fra Lawson i flere år. Nå fikk jeg endelig bruk for den. Stewen er en veltrent mann i sin beste alder, men selv han hadde problemer med å løfte vekten med håven og fisken. Men opp måtte den, og vekten stoppet på 37 kilo. Minus 800 gram med håv, var vi i 36,2 fantastiske kilo, fordelt på 217 centimeter. Da var jeg tom for ord, forklarer den meget fornøyde fiskeren.

 

Den gjeldende norgesrekorden på havål er 32,85 kilo, tatt av Thomas Breivik i Møre og Romsdal tilbake i 2010. Kjempefisken til Artur Klavins er altså nesten 3,5 kilo tyngre, og dermed den største havålen som noen gang er tatt på stang Norge. I alle fall enn så lenge.

Som seg hør og bør satte nemlig fiskeren kjempeålen tilbake igjen, så kanskje finner den en annen heldig fiskers agn ved en senere anledning? Om så blir gjelder det å stålsette seg for kamp.

– Dette var helt ekstremt, og uten tvil mitt livs hardeste kamp med en fisk. En veldig stor opplevelse i godt selskap, som også var til veldig god hjelp med både landing, måling, veiing og dokumentasjon. Dette hadde vært vanskelig på egen hånd, sier Klavins. 

Godt utstyrt

Artur Klavins tilhører ikke typen som overlater for mye til tilfeldighetene når han er på fisketur. Prey-stengene han fisker med er velprøvde, og selv om de er myke har de veldig kraftig rygg og enorm løftekapasitet.

Stengene kjører han i kombinasjon med lavprofil-multiplikator-sneller utstyrt med flettet supersnøre med en diameter på 0,24 millimeter.

Øvrg utstyr til dette fisket er sjokkfortom i 0,70 millimeter, store Catfish-kroker, Søvik Lightsleeves, selvlysende gummiperler fra Owner, glidebom og hempe. I tillegg er det anbefalt å bruke en kraftig bitefortom, gjerne på 1,10-1,20 millimeter. Dete utstyret markedføres av Seeberg.

Havålen spiser det meste, men makrell er et godt og lett tilgjengelig agn.

I playeren under kan du se den fantastiske havålfangsten i levende bilder. (Foto og video: Stewen Dale/Marit Kristine Huse)